Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul
"Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă"
Str. Intrarea Binelui 1A, sector 4, Bucuresti          contact@horting.ro        Tel: 021.460.34.40      Fax: 021.460.07.25
Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole "HORTING"
Context

Marea majoritate a fermierilor romani sunt micii proprietari, care sunt printre cele mai sarace categorii de populatie în tara. Dintre acestia cei mai afectati sunt cei din zonele montane unde, datorita distributiei neuniforme si a calitatii slabe a terenurilor, a climatului nefavorabil culturilor agricole si a dimensiunilor mici ale fermelor, cultivarea plantelor horticole este dificila si productivittea mica.

Productiile mici de legume si fructe din zonele montane au determinat, de-a lungul timpului, o dieta formata in principal din carne si produse lactate, bogata in proteine. Este bine cunoscut faptul ca dieta hiperproteica este unul din factorii care contribuie la declansarea diferitelor forme de cancer si reduce speranta de viata a populatiei din zonele respective. Romania  se situeaza pe locul 100 in clasamentul WHO (2013) privind speranta de viata a populatiei si este sub media Uniunii Europene. In contrast cu habitul alimentar hiperproteic, bazat pe carne si produse lactate, al populatiei din zonele montane, dieta populatiei din zonele cuprinse in definitia „Blue Zone” este majoritar vegetariana iar consumul de carne, in principal de peste, este doar ocazional si in cantitati mici.

Totodata una din politicile importante ale Uniunii Europene este axata pe prelungirea sperantei de viata si imbunatatirii starii de sanatate a cetatienilor Uniunii Joint Action: EHLEIS, 2012).

Din cele prezentate anterior, se desprinde necesitatea de a oferi populatiei din zonele defavorizate solutii pentru cresterea veniturilor si pentru o alimentatie mai sanatoasa care sa contribuie la cresterea sperantei de viata si eliminarea riscului imbolnavirii de cancer.

Pe de alta parte, sistemele agricole se vor confrunta in viitor cu schimbari substantiale ale mediului inconjurator determinate de schimbarile climatice. Deoarece unele zone vor fi afectate puternic de schimbarile climatice, se impune pregatirea unor solutii alternative de producere a hranei care devina operationale inainte de aparitia efectelor nefavorabile in agricultura traditionala.

Tehnologia acvaponica este una dintre solutiile alternative de producer a hranei. Este o solutie cu costuri mici si eficienta, astfel incat poate contribui la cresterea veniturilor populatiei din zonele defavorizate si, in acelasi timp, constituie o sursa de alimente nepoluate cu substante chimice. Acvaponia este o tehnologie inovativa care combina cultura hidroponica (fara sol) cu acvacultura (cresterea pestilor) pentru a realiza o unitate de productie a hranei  sustenabila, cu impact mic asupra mediului ambiant.

Scopul proiectului

Proiectul isi propune sa contribuie la reducerea nivelului de saracie in zonele defavorizate din Romania si sa modifice actualul obicei alimentar al populatiei din zonele respective in directia unei alimentatii diversificate cu efecte benefice asupra sanatatii acesteia.

Obiective specifice

- Stabilirea unui parteneriat pe termen lung intre institutiile romanesti HORTING si AQUATERRA si universitatea elvetiana ZHAW;

- Dezvoltarea si promovarea tehnologiei acvaponice ca o resursa sustenabila si eficienta, in zonele rurale si urbane din Romania;

- Stabilirea celor mai eficiente cai pentru diseminarea cunostintelor, instruirea fermierilor si acordarea de asistenta tehnica.

Pentru realiza obiectivele proiectului, institutul de cercetari HORTING si Societatea Ecologica AQUATERRA au realizat un parteneriat cu Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften (ZHAW) din Elvetia, care are o vasta experienta in domeniul tehnologiilor de mediu si implementarea acestora in zonele defavorizate din Elvetia si alte tari.

Activitati

Infiintarea a sapte centre de diseminare, unul in Bucuresti, la ICDIMPH Horting si sase in tara, dintre care cinci in incinta unor licee silvice si agricole si al saselea in cadrul unui popas turistic, cu scopul de a prezenta tuturor celor interesati modul de functionare al sistemelor acvaponice si managementul lor. Prin aceste centre de diseminare, toti cei care vor implementa sistemele acvaponice isi vor putea procura toate componentele acestor sisteme si vor primi asistenta tehnica necesara managementului sistemelor respective.

Publicarea primei reviste specifice acestui domeniu; “Revista Romana de Acvaponie”, care va pune la dispozitia cititorilor toate informatiile necesare construirii si managementului acestor sisteme;

Editarea unui manual pentru utilizatorii sistemelor acvaponice, care constitui un ghid pentru realizarea si managementul sistemelor acvaponice;

Organizarea de cursuri, in cele sapte centre de diseminare, a caror curicula va contine toate aspectele legate de construirea si managementului sistemelor acvaponice, tehnologiile de crestere a pestilor si cultura plantelor, activitati practice de operare a sistemelor pe instalatiile pilot existente in centrele respective.

Organizarea de mese rotunde si seminarii;

Infiintarea asociatiei acvaponistilor din Romania, organizatie nonprofit, care va atrage fondurile necesare continuarii activitatilor de implementare a acvaponiei in Romania si dupa data finalizarii contractului de finantare a proiectului.


www.swiss-contribution.ro
www.swiss-contribution.admin.ch/romania
Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian.
Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de ICDIMPH - HORTING